Kauwgom

Kauwgom is een populaire traktatie die door veel mensen over de hele wereld genoten wordt. Het is verkrijgbaar in verschillende smaken en vormen, en staat bekend om zijn kenmerkende kauwbaarheid en kleverigheid. Mensen kauwen kauwgom om verschillende redenen, zoals het verfrissen van de adem, het bevredigen van een kauwbehoefte of gewoon voor het plezier van de smaak. In dit informatiestuk zullen we dieper ingaan op de oorsprong, ingrediënten, voordelen en mogelijke nadelen van kauwgom.

Het kauwen van natuurlijke gom of hars dateert al van duizenden jaren geleden. Oude beschavingen zoals de Grieken, Romeinen, Mayas en Azteken kauwden op natuurlijke harsen afkomstig van verschillende boomsoorten. Deze gomachtige substanties werden niet alleen gebruikt voor het plezier van het kauwen, maar ook voor rituele, medische en reinigingsdoeleinden.

De moderne kauwgom zoals we die vandaag kennen, heeft zijn oorsprong in de Verenigde Staten in de late 19e eeuw. In 1869 ontwikkelde de Amerikaanse zakenman en uitvinder Thomas Adams kauwgom op basis van chicle, een gomachtige substantie afkomstig van de sapodillaboom. Het werd aanvankelijk verkocht als kauwbaar alternatief voor paraffinekaarsen, maar al snel werd de populariteit ervan ontdekt als een smakelijke traktatie om op te kauwen.

Ingrediënten in kauwgom

Kauwgom bestaat uit verschillende ingrediënten die samen de kenmerkende textuur en smaak creëren. Hoewel de samenstelling kan variëren afhankelijk van het merk en de variant, zijn er enkele veelvoorkomende ingrediënten die in kauwgom worden gebruikt.

2.1 Gom of basis

De basis van kauwgom is de gom, een elastische en kauwbare substantie die zorgt voor de kauwbaarheid van de kauwgom. Traditioneel werd chicle, afkomstig van de sapodillaboom, gebruikt als de basis van kauwgom. Tegenwoordig worden echter vaak synthetische gommen zoals butylrubber, polyisobutyleen of polyvinylacetaat gebruikt als alternatief.

2.2 Zoetstoffen

Om kauwgom zijn zoete smaak te geven, worden verschillende soorten zoetstoffen toegevoegd. Suiker werd vroeger veel gebruikt als zoetstof in kauwgom, maar suikervrije kauwgomvarianten zijn populairder geworden vanwege hun tandvriendelijke eigenschappen. Zoetstoffen zoals xylitol, sorbitol, mannitol of aspartaam worden vaak gebruikt als suikervervangers.

2.3 Smaakstoffen

Smaakstoffen zijn essentieel om kauwgom zijn kenmerkende smaak te geven. Er zijn talloze smaakvarianten beschikbaar, variërend van traditionele smaken zoals pepermunt, spearmint en fruit tot meer exotische smaken zoals kaneel, watermeloen of kauwgom met een prikkelende sensatie.

2.4 Kleurstoffen

Kleurstoffen worden vaak toegevoegd om kauwgom aantrekkelijker te maken en verschillende kleurvariaties te creëren. Deze kleurstoffen kunnen natuurlijk zijn, zoals geconcentreerde sappen of extracten, of kunstmatig, zoals voedselkleurstoffen.

2.5 Overige ingrediënten

Naast de bovengenoemde hoofdingrediënten kunnen er ook andere additieven aan kauwgom worden toegevoegd, zoals conserveringsmiddelen, zuurteregelaars, emulgatoren en glansmiddelen. Deze additieven dragen bij aan de houdbaarheid, textuur en presentatie van de kauwgom.

Voordelen van kauwgom

Kauwgom kan verschillende voordelen hebben voor zowel de mondgezondheid als het algemeen welzijn. Hier zijn enkele van de potentiële voordelen van kauwgom:

3.1 Stimuleert de speekselproductie: Het kauwen van kauwgom stimuleert de speekselproductie, wat belangrijk is voor de mondgezondheid. Speeksel helpt bij het neutraliseren van zuur, spoelt voedselresten weg en helpt bij het herstellen van het tandglazuur. Dit kan helpen bij het voorkomen van tandbederf en het behoud van een gezonde mond.

3.2 Verfrist de adem: Kauwgom met een frisse smaak, zoals pepermunt of spearmint, kan helpen bij het verfrissen van de adem. Het maskeren van onaangename geuren en het bevorderen van een frisse adem is een van de populaire redenen waarom mensen kauwgom gebruiken na het eten of drinken.

3.3 Bevredigt een kauwbehoefte: Sommige mensen hebben de neiging om te kauwen als een manier om te ontspannen of een kauwbehoefte te bevredigen. Kauwgom kan dienen als een alternatief voor het kauwen op andere dingen, zoals potloden of nagels, waardoor het potentiële schade aan de tanden kan verminderen.

3.4 Verhoogt de concentratie: Er is ook gesuggereerd dat het kauwen van kauwgom de concentratie en alertheid kan verbeteren. Het ritmische kauwen kan de bloedtoevoer naar de hersenen verhogen en de activiteit in bepaalde hersengebieden stimuleren, wat kan leiden tot een betere focus en cognitieve prestaties.

Het is belangrijk op te merken dat de voordelen van kauwgom afhankelijk zijn van het gebruik van suikervrije kauwgom. Suikervrije varianten zijn over het algemeen tandvriendelijker en dragen niet bij aan tandbederf.

Mogelijke nadelen en voorzorgsmaatregelen

Hoewel kauwgom over het algemeen als veilig wordt beschouwd, zijn er enkele mogelijke nadelen en voorzorgsmaatregelen waarmee rekening moet worden gehouden:

4.1 Tandbederf: Kauwgom met suiker kan bijdragen aan tandbederf. Suiker dient als voedselbron voor bacteriën in de mond, wat kan leiden tot de productie van zuur dat het tandglazuur aantast. Daarom wordt aangeraden om te kiezen voor suikervrije kauwgom om het risico op tandbederf te verminderen.

4.2 Kauwen op harde kauwgom: Overmatig kauwen op harde kauwgom kan soms leiden tot kaakpijn, tandbeschadiging of kaakgewrichtsproblemen bij gevoelige individuen. Het is belangrijk om matig te kauwen en als je last hebt van kaakproblemen, is het verstandig om je tandarts te raadplegen.

4.3 Allergische reacties: Sommige mensen kunnen allergische reacties vertonen op bepaalde ingrediënten in kauwgom, zoals de gebruikte gommen, smaakstoffen of kleurstoffen. Als je merkt dat je allergische symptomen ervaart na het kauwen van kauwgom, stop dan met het gebruik ervan en raadpleeg een arts.

4.4 Slikken van kauwgom: Hoewel het zeldzaam is, kan het inslikken van grote hoeveelheden kauwgom leiden tot verstoppingen of darmproblemen. Het wordt aanbevolen om kauwgom normaal te consumeren en niet overmatig in te slikken.

Kauwgom van vroeger

Hier is een overzicht van enkele populaire kauwgom merken en -soorten van vroeger die populair waren in de jaren 50, 60, 70, 80 en 90:

Jaren 50:

 • Bazooka: Bazooka Bubble Gum werd geïntroduceerd in 1947, maar was ook in de jaren 50 erg populair. Het werd verkocht met strips van kauwgom verpakt in een rood-wit-blauw gekleurde verpakking. Elke strip bevatte een kleine strip met strips met komische strips genaamd "Bazooka Joe".

Jaren 60:

 • Chiclets: Chiclets was een populair kauwgommerk in de jaren 60 en had kleine vierkante stukjes kauwgom in verschillende fruitsmaken. Het was verpakt in een doosje met meerdere stukjes kauwgom erin.

Jaren 70:

 • Bubblicious: Bubblicious was een populair merk kauwgom dat bekend stond om zijn grote, zachte stukken kauwgom in verschillende fruitsmaken. Het had een kauwgomvorm die gemakkelijk grote bellen kon blazen, vandaar de naam "Bubblicious".

Jaren 80:

 • Big League Chew: Big League Chew werd in 1980 geïntroduceerd en werd populair vanwege zijn unieke vormgeving. Het was verpakt in een zakje en bestond uit een losse, draadvormige kauwgom die deed denken aan snuiftabak. Het werd op de markt gebracht als een kauwgom voor honkbalfans.

Jaren 90:

 • Hubba Bubba: Hubba Bubba was een iconisch kauwgommerk in de jaren 90 en stond bekend om zijn grote stukken kauwgom in verschillende fruitsmaken. Het onderscheidde zich door zijn zachtheid en de mogelijkheid om enorme bellen te blazen.

Het kauwgomlandschap evolueerde in de loop der jaren, met nieuwe merken en varianten die werden geïntroduceerd. Deze genoemde merken waren slechts enkele van de populaire kauwgom van vroeger, maar er waren er natuurlijk nog veel meer!

Kauwgomballen

Kauwgomballen zijn een populaire vorm van kauwgom die al lange tijd bestaat. Ze worden vaak verkocht in automaten en hebben een ronde vorm met een harde buitenkant en een zachte, kauwbare kern. Hier volgt wat informatie over kauwgomballen:

 1. Geschiedenis van kauwgomballen:Kauwgomballen hebben een lange geschiedenis die teruggaat tot de 19e eeuw. In de late jaren 1800 begonnen fabrikanten kauwgomballen te produceren door kauwgom in een bolvorm te gieten en deze te coaten met suiker om ze aantrekkelijker te maken. Het werd al snel een populaire traktatie, vooral onder kinderen.

 2. Ingrediënten en smaken:Kauwgomballen worden meestal gemaakt van een mix van gom- of harsbasis, suiker, smaakstoffen en kleurstoffen. De gom- of harsbasis geeft de kauwgom zijn kauwbaarheid, terwijl suiker en smaakstoffen de zoete en aromatische eigenschappen toevoegen. Kauwgomballen zijn verkrijgbaar in verschillende smaken, zoals fruitsmaken (aardbei, appel, druif, etc.), muntsmaken (pepermunt, spearmint) en zelfs exotische smaken.

 3. Automaten en verpakkingen:Kauwgomballen worden vaak verkocht via kauwgombalautomaten. Deze automaten bevatten meestal een spiraalvormig mechanisme dat de kauwgomballen vasthoudt en ze met een draai aan de hendel naar buiten laat vallen. De kauwgomballen worden meestal individueel verpakt in plasticfolie om ze vers te houden en gemakkelijk te kunnen verkopen.

 4. Plezier en traditie:Kauwgomballen hebben een speels aspect dat zorgt voor plezier en nostalgie. Kinderen genieten van het draaien aan de hendel van een kauwgombalautomaat en het uitkiezen van hun favoriete kleur of smaak. Het kauwen op een kauwgombal kan ook een rustgevende activiteit zijn en kan helpen bij het bevredigen van een kauwbehoefte.

Het is belangrijk op te merken dat overmatig kauwen op kauwgomballen met suiker kan bijdragen aan tandbederf. Het is daarom raadzaam om te kiezen voor suikervrije varianten als je je zorgen maakt over de impact op de mondgezondheid.

Kauwgomballen blijven een geliefde traktatie voor veel mensen van alle leeftijden. Ze bieden een leuke en smakelijke manier om te genieten van kauwgom en kunnen een gevoel van nostalgie oproepen.

Kauwgom merken

Hier zijn 40 kauwgommerken met een korte uitleg van elk:

 1. Wrigley's: Een van 's werelds bekendste kauwgommerken, biedt een breed scala aan smaken en varianten.
 2. Trident: Populair merk dat bekend staat om zijn suikervrije kauwgom en verfrissende smaken.
 3. Orbit: Suikervrije kauwgom met een focus op mondhygiëne en een langdurige frisheid.
 4. Extra: Biedt een grote verscheidenheid aan smaken en heeft een reputatie van langdurig kauwplezier.
 5. Hubba Bubba: Bekend om zijn grote stukken kauwgom en bellen blazen.
 6. Doublemint: Een klassiek kauwgommerk met een verfrissende muntsmaak.
 7. Mentos: Naast hun kenmerkende mints biedt Mentos ook kauwgom in verschillende smaken.
 8. Dentyne: Een suikervrij merk met de nadruk op frisse adem en mondverzorging.
 9. 5 Gum: Modern en stijlvol merk met intense smaken en verpakt in opvallende verpakkingen.
 10. Big Red: Bekend om zijn kaneelsmaak en verfrissende eigenschappen.
 11. Juicy Fruit: Een klassiek merk met fruitige smaken en een zachte textuur.
 12. Bazooka: Iconisch kauwgommerk met kleine strips verpakt in strips met grappige strips genaamd "Bazooka Joe".
 13. Stride: Staat bekend om zijn langdurige smaak en kauwbaarheid.
 14. Airwaves: Sterke mintsmaak en menthol voor een intense verfrissing.
 15. Freedent: Suikervrij merk dat claimt geen suiker vast te houden aan tanden.
 16. Eclipse: Biedt intense frisheid en een langdurige smaakervaring.
 17. Clorets: Suikervrije kauwgom met een focus op het neutraliseren van slechte adem.
 18. Bubblicious: Grote stukken kauwgom met een focus op het blazen van grote bellen.
 19. Chiclets: Kleine, kleurrijke kauwgomstukjes met verschillende fruitsmaken.
 20. Happydent: Populair in Azië, bekend om zijn frisse smaken en verpakkingen.
 21. Stimorol: Biedt een verscheidenheid aan smaken en een langdurige kauwbaarheid.
 22. Fruit Stripe: Kauwgom met verschillende fruitsmaken en opvallende verpakkingen.
 23. Quench: Suikervrij merk met intense fruitsmaken en hydraterende eigenschappen.
 24. Winterfresh: Kauwgom met een verfrissende wintergroene smaak.
 25. XyliFresh: Suikervrije kauwgom met xylitol voor mondverzorging en frisheid.
 26. Xylichew: Biologische kauwgom met natuurlijke ingrediënten en xylitol.
 27. Nicorette: Kauwgom met nicotine die wordt gebruikt om te helpen bij het stoppen met roken.
 28. Sportlife: Populair merk met diverse smaken en focus op een actieve levensstijl.
 29. Freshen Up: Kauwgom met een vloeibare kern die een explosie van smaak vrijgeeft.
 30. Rain-Blo: Grote kauwgomstukken met een verscheidenheid aan fruitsmaken.
 31. Beechies: Kauwgommerk dat bekend staat om zijn klassieke pepermuntsmaak.
 32. Dubble Bubble: Iconische kauwgom met een kenmerkende roze kleur en klassieke smaak.
 33. Amurol: Producent van verschillende kauwgommerken, waaronder Bubble Yum en Super Bubble.
 34. Chupa Chups: Hoewel vooral bekend om hun lolly's, biedt Chupa Chups ook kauwgom in verschillende smaken.
 35. Razzles: Een uniek merk dat verandert van kauwgom in snoepjes terwijl je kauwt.
 36. Super Bubble: Grote, zachte kauwgomstukken met een klassieke bubblegumsmaak.
 37. Gold Mine Gum: Kauwgom met een speels goudmijnthema en fruitsmaken.
 38. Topps: Producent van verschillende kauwgommerken, waaronder Bazooka en Ring Pop.
 39. American Licorice Company: Producent van Red Vines, een merk dat zowel drop als kauwgom aanbiedt.
 40. Clark's Gum: Oud en iconisch kauwgommerk dat al sinds 1884 bestaat.

Dit is een gevarieerde lijst van kauwgommerken met verschillende smaken, texturen en kenmerken. Het assortiment en de beschikbaarheid van deze merken kunnen variëren afhankelijk van je locatie.

Jumbo kauwgom

"Jumbo Kauwgom" is een merk van kauwgom dat wordt verkocht in Jumbo-supermarkten. Het is een eigen merk van de winkelketen Jumbo en wordt specifiek geproduceerd en verkocht onder die naam. Jumbo Kauwgom is verkrijgbaar in verschillende smaken en verpakkingen, en je kunt het vinden in de snoep- of kauwgomafdeling van Jumbo-supermarkten. Het is mogelijk dat het assortiment kan variëren afhankelijk van de specifieke locatie van de Jumbo-winkel.

kauwgom ah

Albert Heijn is een bekende Nederlandse supermarktketen. Ze bieden doorgaans een verscheidenheid aan kauwgommerken en -smaken aan, zowel van bekende merken als van hun eigen merk "AH". In de snoep- of kauwgomafdeling van Albert Heijn-winkels kun je verschillende soorten kauwgom vinden, waaronder kauwgom van het merk AH. Het specifieke assortiment kan variëren, dus het is altijd een goed idee om de winkel te raadplegen om te zien welke kauwgomproducten ze op voorraad hebben.

Veel gestelde vragen over Kauwgom

Is kauwgom slecht voor je tanden?

Kauwgom kan zowel positieve als negatieve effecten hebben op je tanden. Het kauwen van suikervrije kauwgom kan helpen bij het stimuleren van de speekselproductie, wat de mondgezondheid kan bevorderen. Speeksel helpt bij het neutraliseren van zuur en het wegspoelen van bacteriën. Aan de andere kant kan kauwgom met suiker schadelijk zijn, omdat suiker de groei van bacteriën kan bevorderen en tandbederf kan veroorzaken. Het is dus belangrijk om te kiezen voor suikervrije kauwgom en na het kauwen goed je tanden te poetsen en flossen.

Is kauwgom plastic?

Nee, kauwgom is geen plastic. Traditionele kauwgom bestaat uit een mix van gom, elastomeren, harsen, smaakstoffen en suikers. Deze ingrediënten vormen een kneedbare en kauwbare substantie. Hoewel kauwgom een zachte textuur heeft, is het niet gemaakt van plastic. Er zijn echter kauwgomvarianten op de markt die een plastic basis hebben, zoals synthetische kauwgom, maar dit is niet de gebruikelijke samenstelling van traditionele kauwgom.

Is kauwgom goed voor je?

Kauwgom kan enkele voordelen hebben voor je mondgezondheid. Het kauwen van suikervrije kauwgom stimuleert de speekselproductie, wat kan helpen bij het neutraliseren van zuur en het wegspoelen van bacteriën, wat tandbederf kan verminderen. Het kan ook helpen bij het verminderen van droge mond en het verfrissen van de adem. Het is echter belangrijk om te onthouden dat overmatig kauwen van kauwgom met suiker schadelijk kan zijn voor de tanden vanwege de suikerinhoud. Het is dus raadzaam om te kiezen voor suikervrije varianten en het gebruik van kauwgom te matigen.

Welke kauwgom plakt niet aan kunstgebit?

Bij het zoeken naar kauwgom die niet aan een kunstgebit plakt, is het belangrijk om te kiezen voor kauwgom met een lage kleefkracht. Suikervrije kauwgom op basis van xylitol of andere natuurlijke zoetstoffen kan een goede keuze zijn, omdat ze minder kleverig zijn. Kauwgom met een zachte en flexibele textuur kan ook minder geneigd zijn om aan het kunstgebit te blijven plakken. Het is echter altijd raadzaam om voorafgaand aan het gebruik van kauwgom contact op te nemen met je tandarts of tandprotheticus voor advies dat specifiek is afgestemd op jouw situatie.

Is kauwgom slecht voor je darmen?

Over het algemeen is kauwgom niet schadelijk voor je darmen. De meeste kauwgom wordt niet verteerd en passeert het spijsverteringsstelsel zonder problemen. Er zijn echter enkele zeldzame gevallen gemeld waarbij kauwgom vast kan komen te zitten in het spijsverteringskanaal, vooral bij mensen die grote hoeveelheden kauwgom inslikken. Dit kan leiden tot verstoppingen of andere complicaties. Het is dus verstandig om kauwgom normaal te consumeren en niet overmatig in te slikken. Raadpleeg een arts als je je zorgen maakt over eventuele darmproblemen door kauwgom.

Over snoep bestellen

Bent u op zoek naar de lekkerste zoetigheden? Dan bent u bij Snoep Bestellen aan het juiste adres! In onze online snoepwinkel vindt u een ruim assortiment aan snoep, van traditionele Nederlandse lekkernijen tot internationale favorieten. Onze producten worden met zorg uitgekozen en zijn van hoogwaardige kwaliteit. Bestel eenvoudig en snel online en laat uw favoriete snoepjes thuisbezorgen. Bij Snoep Bestellen zorgen we ervoor dat u altijd kunt genieten van de lekkerste zoetigheden!