Drop

Drop, ook wel bekend als "Dutch licorice" in het Engels, is een geliefde Nederlandse lekkernij die bekendstaat om zijn unieke smaak en textuur. Het wordt vaak geassocieerd met de Nederlandse cultuur en is een van de meest geconsumeerde snoepjes in Nederland. Wij vertellen hier een uitgebreide verkenning over drop, inclusief de geschiedenis, verschillende soorten, productieprocessen en culturele betekenis van dit heerlijke snoepgoed.
De geschiedenis van drop gaat terug tot de oudheid, toen het werd gebruikt voor medicinale doeleinden. In de oudheid werd dropwortel gebruikt vanwege de geneeskrachtige eigenschappen, zoals het verlichten van maagklachten en hoest. Later, tijdens de middeleeuwen, werd dropwortel ook gebruikt om snoepjes te maken. Drop zoals we dat vandaag kennen, is echter ontstaan in Nederland in de 16e eeuw. Het begon als een zoete lekkernij voor de elite, maar al snel werd drop populair onder alle lagen van de bevolking.

Drop Soorten

Drop, het geliefde snoepgoed met zijn kenmerkende smaak en textuur, komt in een verbazingwekkende verscheidenheid aan varianten. Van zacht en zoet tot hard en zout, van traditionele smaken tot verrassende combinaties, er is een dropsoort voor elke smaakvoorkeur. In dit artikel nemen we je mee op een smakelijke reis langs 25 verschillende soorten drop, waarbij we elke variant kort introduceren met een beschrijving van zijn unieke eigenschappen. Of je nu een fervent liefhebber van zoete drop bent of juist verlangt naar de intensiteit van zoute drop, je zult zeker iets vinden om je smaakpapillen te verrassen en te verwennen. Dus, laten we ons onderdompelen in de wondere wereld van drop en ontdekken wat deze smakelijke traktatie allemaal te bieden heeft!

 1. Zachte Zoete Drop: Deze drop heeft een zachte en taaiere textuur met een zoete smaak. Het is een favoriet onder dropliefhebbers die van een milde en smaakvolle traktatie houden.
 2. Harde Muntdrop: Muntdrop heeft een stevige en brosse textuur. Het wordt vaak gevormd als kleine muntjes en heeft een milde smaak. Het is een klassieke dropvariant die al lang populair is.
 3. Dubbelzoute Drop: Deze dropvariant staat bekend om zijn sterke zoutsmaak. Het wordt gemaakt met ammoniumchloride, waardoor het een intense smaakbeleving biedt voor liefhebbers van zoute drop.
 4. Katjesdrop: Katjesdrop heeft de vorm van kleine katjes en heeft een zachte textuur. Het heeft een lichte zoetheid en is geliefd bij jong en oud.
 5. Honingdrop: Deze dropsoort wordt gemaakt met toevoeging van honing, wat een subtiele zoetheid en een heerlijke smaak toevoegt. Honingdrop heeft meestal een zachte textuur.
 6. Kokosdrop: Kokosdrop is een variant die de smaak van drop combineert met de romige en zoete smaak van kokos. Het heeft vaak een zachte textuur en biedt een unieke smaakbeleving.
 7. Salmiakdrop: Salmiakdrop heeft een sterke zoute en licht bittere smaak. Het wordt gemaakt met ammoniumchloride en biedt een uitgesproken smaakervaring voor liefhebbers van zoute drop.
 8. Engelse Drop: Dit is een mix van verschillende soorten drop, gecombineerd met andere snoepjes zoals winegums, jelly beans en kokos. Het biedt een gevarieerde smaak en textuur.
 9. Zoethoutstokjes: Zoethoutstokjes zijn gemaakt van pure zoethoutwortel. Ze hebben een milde en zoete smaak en worden vaak gebruikt om op te kauwen.
 10. Dropveters: Dropveters zijn lang, dun en flexibel. Ze hebben meestal een zachte textuur en bieden een speelse manier om van drop te genieten.
 11. Muntdrop met salmiakvulling: Deze variant combineert de knapperige textuur van de harde drop met een zachte en zoute salmiakvulling in het midden. Het biedt een interessante mix van smaken en texturen.
 12. Zoute Boerderijdrop: Deze drop heeft de vorm van verschillende boerderijdieren, zoals koeien, varkens en schapen. Het heeft een zoute smaak en is een favoriet onder kinderen.
 13. Schoolkrijtjes: Deze dropvariant is gevormd als kleine schoolkrijtjes en heeft een zachte textuur. Het heeft een lichte zoetheid en is een nostalgische traktatie voor velen.
 14. Menthol Drop: Menthol drop heeft een verfrissende en licht muntsmaak. Het kan een kalmerend effect hebben op de keel en wordt soms gebruikt om de adem te verfrissen.
 15. Engelwortel Drop: Engelwortel drop wordt gemaakt met extract van de engelwortelplant. Het heeft een lichtzoete en kruidige smaak, en wordt gewaardeerd om zijn unieke aroma.
 16. Dropstaafjes: Deze dropvariant heeft de vorm van kleine staafjes en heeft meestal een zachte textuur. Het biedt een eenvoudige en smaakvolle traktatie voor dropliefhebbers.
 17. Honingzoete Zoute Drop: Deze drop combineert de zoetheid van honing met de intense smaak van zoute drop. Het biedt een interessante combinatie van smaken voor diegenen die van contrasten houden.
 18. Laurierdrop: Laurierdrop heeft een kenmerkende smaak van laurierblad. Het heeft meestal een stevige en brosse textuur en biedt een unieke smaakervaring.
 19. Suikervrije Drop: Suikervrije drop is een alternatief voor diegenen die een dropvariant zonder toegevoegde suikers verkiezen. Het heeft meestal een mildere zoetheid en kan verschillende smaken hebben.
 20. Dropballen: Dropballen zijn kleine ronde dropjes met een stevige textuur. Ze bieden een snelle en bevredigende smaakbeleving.
 21. Dropmix: Dropmix is een combinatie van verschillende soorten drop in één verpakking. Het biedt een assortiment van smaken en texturen voor degenen die van variatie houden.
 22. Dropkruiden: Dropkruiden zijn kleine, hardere dropjes met een kruidige smaak. Ze bevatten vaak een mix van kruiden zoals salie, tijm en eucalyptus.
 23. Sterkzure Drop: Sterkzure drop heeft een intens zure smaak. Het biedt een scherp en prikkelend contrast ten opzichte van de traditionele dropsoorten.
 24. Drop met Vruchtensmaak: Deze dropvariant combineert de smaak van drop met verschillende vruchtenaroma's, zoals sinaasappel, citroen of aardbei. Het biedt een verfrissende en fruitige twist aan het snoepgoed.
 25. Dropmix met Chocolade: Deze variant combineert de rijke smaak van chocolade met verschillende soorten drop. Het biedt een heerlijke mix van zoet en zout voor degenen die van chocolade en drop houden.

Elk van deze dropsoorten heeft zijn eigen unieke kenmerken en smaken, waardoor er voor elk wat wils is binnen de wereld van drop. Of je nu houdt van zoet, zout, zacht, hard, kruidig of fruitig, er is een dropvariant die bij je smaakvoorkeuren past. Geniet van het verkennen en ontdekken van de verschillende smaken die de wereld van drop te bieden heeft!

Drop Maken

Het productieproces van drop kan variëren afhankelijk van het type en de fabrikant, maar er zijn enkele gemeenschappelijke stappen. Hier is een algemeen overzicht van het productieproces:

 1. Extractie van Zoethout: Als zoethoutdrop wordt gemaakt, begint het proces met het extraheren van de zoethoutwortel. De wortel wordt fijngemalen en gekookt in water, waardoor het zoethoutextract vrijkomt.

 2. Mengen van Ingrediënten: Het zoethoutextract (of andere smaakstoffen) wordt gemengd met suiker, bloem en andere ingrediënten om de dropmassa te vormen. Afhankelijk van het gewenste type drop worden verschillende hoeveelheden en verhoudingen van ingrediënten gebruikt.

 3. Koken en Vormen: De dropmassa wordt verwarmd en gekookt tot een stroperige consistentie. Vervolgens wordt het uitgegoten in mallen om de gewenste vormen te creëren. Na het afkoelen wordt de drop hard.

 4. Verpakking: Na het vormen wordt de drop verpakt in zakken, dozen of andere verpakkingen voor distributie en verkoop.

Drop ingrediënten

 1. Zoethoutwortel (Glycyrrhiza glabra)

De zoethoutwortel is een van de belangrijkste entiteiten in de productie van drop. Het is afkomstig van de Glycyrrhiza glabra plant, die voornamelijk groeit in delen van Europa en Azië. De zoethoutwortel heeft een zoete smaak en bevat een stof genaamd glycyrrhizinezuur, dat verantwoordelijk is voor de kenmerkende smaak van drop. Naast het gebruik in drop, wordt de zoethoutwortel ook gebruikt in traditionele geneeskunde vanwege zijn mogelijke medicinale eigenschappen.

Het extract van de zoethoutwortel wordt gebruikt om zoethoutdrop te maken. Het wordt verkregen door de wortel te fijnmalen en te koken in water, waardoor het zoethoutextract vrijkomt. Het extract wordt vervolgens gemengd met andere ingrediënten om de dropmassa te vormen.

 1. Suiker

Suiker is een essentieel ingrediënt in de productie van drop. Het wordt toegevoegd aan de dropmassa om het zoeter te maken en de gewenste consistentie te bereiken. Suiker zorgt ook voor de structuur en textuur van de drop, en speelt een rol bij het conserveren van het snoepgoed. Afhankelijk van het type drop kan de hoeveelheid suiker variëren.

Het is belangrijk op te merken dat overmatige consumptie van suiker kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals obesitas en tandbederf. Daarom is het belangrijk om met mate van drop te genieten en een gebalanceerd dieet te handhaven.

 1. Smaakstoffen

Naast het zoethoutextract kunnen verschillende smaakstoffen worden toegevoegd om de verschillende varianten van drop te creëren. Bijvoorbeeld, voor zachte drop kunnen smaakstoffen zoals anijs, salmiak en menthol worden gebruikt. Harde drop kan een breder scala aan smaakstoffen hebben, waaronder fruitige, bloemige of kruidige aroma's. Deze smaakstoffen dragen bij aan de diversiteit en populariteit van drop, omdat ze verschillende smaakvoorkeuren kunnen bevredigen.

 1. Bindmiddelen en Verdikkingsmiddelen

Om de gewenste textuur en consistentie van drop te verkrijgen, worden bindmiddelen en verdikkingsmiddelen toegevoegd. Deze ingrediënten helpen bij het vormen en behouden van de structuur van de dropmassa. Een veelvoorkomend bindmiddel dat wordt gebruikt in drop is gemodificeerd zetmeel, dat helpt bij het creëren van een taaie of stevige textuur, afhankelijk van het gewenste resultaat.

 1. Kleurstoffen

Kleurstoffen worden gebruikt om drop zijn kenmerkende kleuren te geven. Drop is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals zwart, rood, geel en groen. Deze kleurstoffen kunnen zowel natuurlijke als synthetische oorsprong hebben. Natuurlijke kleurstoffen worden vaak gewonnen uit planten en kunnen variëren afhankelijk van de bron. Synthetische kleurstoffen worden gemaakt door chemische processen en bieden een breed scala aan kleuropties.

Het is belangrijk om op te merken dat sommige mensen gevoelig kunnen zijn voor bepaalde kleurstoffen, zoals synthetische kleurstoffen, en dat ze bij sommigen allergische reacties kunnen veroorzaken. Het is raadzaam om de ingrediëntenlijst te controleren als je gevoelig bent voor kleurstoffen.

Drop merken

Drop is niet alleen een traktatie op zich, maar ook een wereld op zichzelf, met een breed scala aan merken die heerlijke en verleidelijke drop varianten produceren. Elk merk heeft zijn eigen unieke kenmerken en smaken, waardoor er voor elke drop liefhebber iets te ontdekken valt. Van traditionele en nostalgische smaken tot innovatieve en gedurfde combinaties, de drop merken bieden een smakelijk avontuur voor de zintuigen. In dit artikel nemen we je mee op een reis langs 20 beroemde drop merken, waarbij we elk merk kort introduceren en een glimp bieden van het heerlijke assortiment dat ze te bieden hebben. Bereid je voor om je smaakpapillen te laten verwennen en te genieten van de onweerstaanbare wereld van drop merken en hun verrukkelijke creaties!

 1. Haribo: Haribo is een iconisch drop merk dat bekend staat om zijn assortiment aan gummyberen, winegums en andere lekkernijen. Ze bieden een brede selectie van zachte, fruitige en smaakvolle drop varianten.

 2. Klene: Klene is een Nederlands drop merk dat al meer dan 140 jaar bestaat. Ze staan bekend om hun ambachtelijke productie en bieden een verscheidenheid aan traditionele drop soorten, zoals zoute drop, zoete drop en honingdrop.

 3. Venco: Venco is een bekend Nederlands drop merk dat al sinds 1878 bestaat. Ze staan vooral bekend om hun dubbelzoute drop varianten en bieden ook andere smakelijke opties zoals katjesdrop en muntdrop.

 4. Katja: Katja is een populaire drop fabrikant uit Nederland. Ze hebben een breed scala aan drop producten, waaronder zoete drop, zoute drop en fruitige varianten. Hun dropjes zijn geliefd vanwege hun zachte textuur en volle smaak.

 5. Red Band: Red Band is een merk dat bekend staat om zijn fruitige snoepjes, waaronder ook drop. Ze bieden een verscheidenheid aan drop soorten met verschillende smaken, waaronder zoet, zout en fruitig.

 6. Meenk: Meenk is een Nederlands drop merk dat gespecialiseerd is in traditionele drop soorten. Ze staan bekend om hun kwaliteit en vakmanschap en bieden een breed scala aan zachte en harde drop varianten.

 7. Katjes: Katjes is een Duits drop merk dat bekend staat om zijn veganistische dropsoorten. Ze bieden een verscheidenheid aan zachte en fruitige  , gemaakt met natuurlijke kleurstoffen en smaakstoffen.

 8. Candy Kittens: Candy Kittens is een Brits drop merk dat bekend staat om zijn trendy en moderne benadering van drop. Ze bieden een uniek assortiment aan dropjes met verschillende smaken, waaronder fruitsmaken en gearomatiseerde varianten.

 9. Autodrop: Autodrop is een Nederlands drop merk dat bekend staat om zijn leuke en speelse autovormige dropjes. Ze bieden een assortiment van zoete, zoute en fruitige drop varianten, verpakt in opvallende en kleurrijke verpakkingen.

 10. Panda: Panda is een Fins drop merk dat bekend staat om zijn natuurlijke en veganistische drop. Ze maken gebruik van hoogwaardige ingrediënten, zoals echt zoethoutextract, en bieden een assortiment aan zachte en smaakvolle dropsoorten.

 11. Pontefract Cakes: Pontefract Cakes is een Engels drop merk dat bekend staat om zijn traditionele zwart-witte dropjes. Ze worden gemaakt met echte zoethoutwortel en hebben een karakteristieke smaak en textuur.

 12. Amarelli: Amarelli is een Italiaans drop merk dat al sinds 1731 bestaat. Ze staan bekend om hun hoogwaardige zoethoutdrop, gemaakt met zoethoutextract van de hoogste kwaliteit.

 13. Gustaf's: Gustaf's is een Amerikaans drop merk dat een breed scala aan dropvarianten aanbiedt. Ze hebben klassieke smaken zoals zoete drop en zoute drop, maar ook gedurfde combinaties zoals drop met chocolade of drop met fruit.

 14. Darrell Lea: Darrell Lea is een Australisch drop merk dat bekend staat om zijn ambachtelijke productie en kwaliteit. Ze bieden een verscheidenheid aan dropsoorten, waaronder zachte drop, zoute drop en drop met fruitsmaken.

 15. Fazer: Fazer is een Fins drop merk dat al sinds 1891 bestaat. Ze staan bekend om hun traditionele dropsoorten, gemaakt met hoogwaardige ingrediënten en vakmanschap.

 16. Lakrids by Bülow: Lakrids by Bülow is een Deens dropmerk dat bekend staat om zijn creatieve en luxe benadering van drop. Ze bieden unieke smaakcombinaties, zoals drop met chocolade, drop met zeezout en drop met karamel.

 17. Mämmi: Mämmi is een Fins drop merk dat bekend staat om zijn traditionele en authentieke zoethoutdrop. Ze bieden een verscheidenheid aan zachte en smaakvolle dropsoorten, gemaakt met natuurlijke ingrediënten.

 18. Harlekijntjes: Harlekijntjes is een Nederlands drop merk dat bekend staat om zijn zoete en zoute dropjes. Ze hebben een breed scala aan smaken en vormen, waaronder ook de bekende Harlekijn dropjes.

 19. Meenk Muntdrop: Meenk Muntdrop is een variant van het merk Meenk, dat zich richt op de productie van heerlijke muntdropjes. Ze bieden een perfecte balans tussen zoet en zout, met een knapperige textuur.

 20. Royal X: Royal X is een Nederlands drop merk dat bekend staat om zijn exclusieve en premium drop soorten. Ze bieden een assortiment aan luxe drop varianten, gemaakt met hoogwaardige ingrediënten en met oog voor detail.

Deze drop merken zijn slechts een greep uit de vele geweldige producenten die de wereld van drop rijk is. Elk merk heeft zijn eigen stijl, tradities en specialiteiten, waardoor er voor elk wat wils is. Dus, laat je verleiden door de heerlijke creaties van deze drop merken en geniet van de diversiteit en smaken die ze te bieden hebben!

Drop snoep

Drop wordt beschouwd als snoep om verschillende redenen:

 1. Zoetheid: Drop heeft van nature een zoete smaak. Het bevat suikers en zoetstoffen die het een aangename en bevredigende smaak geven, vergelijkbaar met andere snoepjes.

 2. Textuur: Drop heeft meestal een zachte, taaiere textuur die kenmerkend is voor veel snoepjes. Het kan worden gekauwd of langzaam in de mond worden opgelost, waardoor het een plezierige eetervaring biedt.

 3. Genot en beloning: Snoep, waaronder drop, wordt vaak geassocieerd met genot en beloning. Het eten van snoepjes kan leiden tot de afgifte van endorfines, waardoor we ons gelukkig en tevreden voelen.

 4. Marketing en perceptie: Drop wordt vaak verpakt en verkocht als snoep. Het wordt gepresenteerd in kleurrijke en aantrekkelijke verpakkingen die de associatie met snoep versterken.

Het is belangrijk op te merken dat, hoewel drop als snoep wordt beschouwd, het ook een aantal gezondheidsbevorderende eigenschappen kan hebben. Zoethoutwortel, het belangrijkste ingrediënt in drop, wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege zijn vermeende medicinale eigenschappen, zoals verzachting van de keel en spijsverteringsondersteuning. Het is echter nog steeds belangrijk om drop met mate te consumeren, omdat het suikers en andere toegevoegde ingrediënten kan bevatten die niet bevorderlijk zijn voor een uitgebalanceerd dieet.

Veel gestelde vragen over Drop

Is drop laxerend

Drop kan een laxerend effect hebben vanwege het gehalte aan glycyrrhizinezuur, een stof die van nature voorkomt in zoethoutwortel, een belangrijk ingrediënt in drop. Het consumptie van grote hoeveelheden drop kan leiden tot veranderingen in de elektrolytenbalans en vochtretentie in het lichaam, wat kan resulteren in een laxerend effect. Het is belangrijk om matiging te betrachten bij het consumeren van drop, vooral bij mensen die gevoelig zijn voor darmproblemen of een hoge bloeddruk hebben. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts of diëtist voor advies.

Is drop slecht?

Drop kan negatieve effecten hebben bij overmatige consumptie vanwege de aanwezigheid van glycyrrhizinezuur. Grote hoeveelheden drop kunnen leiden tot verstoringen in de elektrolytenbalans en vochtretentie, wat schadelijk kan zijn voor mensen met bepaalde gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk, hart- en nierproblemen. Bovendien kan overmatig snoepen van drop bijdragen aan tandbederf en gewichtstoename vanwege de suiker- en calorie-inhoud. Matiging is belangrijk en het is raadzaam om een gebalanceerd dieet te volgen en regelmatig te poetsen en flossen om tandgezondheid te behouden. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts of diëtist voor persoonlijk advies.

Welke drop tegen keelpijn?

Bepaalde dropsoorten kunnen verlichting bieden bij keelpijn vanwege hun verzachtende eigenschappen. Drop met echte zoethoutwortel, zoals "zoethoutdrop" of "zoethoutpastilles", kan helpen bij het verzachten van de keel en het verminderen van irritatie. Dit komt doordat zoethout een natuurlijke slijmoplossende werking heeft en een kalmerend effect op de keel kan hebben. Het is echter belangrijk om op te merken dat drop met zoethoutwortel niet geschikt is voor mensen met hoge bloeddruk of bepaalde gezondheidsproblemen. Raadpleeg bij aanhoudende keelpijn altijd een arts voor een juiste diagnose en behandeling.

Wat is drop?

Drop is een snoepgoed dat gemaakt wordt van het sap van de zoethoutwortel, ook wel bekend als Glycyrrhiza glabra. Het wordt vaak gebruikt als smaakmaker en kleurstof in combinatie met andere ingrediënten zoals suiker, zetmeel en aroma's. Drop heeft een kenmerkende zoete, intense smaak met een hint van anijs en een zachte tot stevige textuur, afhankelijk van de variant. Het is populair in verschillende landen over de hele wereld en wordt gewaardeerd vanwege zijn unieke smaakbeleving.

Over snoep bestellen

Bent u op zoek naar de lekkerste zoetigheden? Dan bent u bij Snoep Bestellen aan het juiste adres! In onze online snoepwinkel vindt u een ruim assortiment aan snoep, van traditionele Nederlandse lekkernijen tot internationale favorieten. Onze producten worden met zorg uitgekozen en zijn van hoogwaardige kwaliteit. Bestel eenvoudig en snel online en laat uw favoriete snoepjes thuisbezorgen. Bij Snoep Bestellen zorgen we ervoor dat u altijd kunt genieten van de lekkerste zoetigheden!